Revisie Corolla 1.6 vvti 2001

 

Naast de 1.8 vvti (1ZZ-FE) motoren van Toyota hebben ook de 1.6 vvti (3ZZ-FE) dezelfde problemen wat betreft mogelijk olie verbruik.
Zo ook deze Corolla E11 facelift met 1.6 vvti motor.

Aanvankelijk was de vraag of het nog de moeite waard was om ook voor deze auto een revisie uit te voeren, maar gezien de auto nog verder in goede staat verkeert, en alleen de motor een probleem is, is toch besloten wel de revisie uit te voeren om zo nog jaren ongestoord door te kunnen rijden met de Corolla.

 

Verwijdering motor:

Net als met alle andere revisies is de eerste stap natuurlijk de motor klaar maken om verwijderd te worden, dus alle vloeistoffen aftappen, externe onderdelen demonteren, en kabels en slangen los halen.

Tijdens een korte testrit bleek al snel dat de multiriem zijn beste tijd ook gehad had, dus deze werd meteen mee besteld met de rest.

Nadat alles los is gehaald van de motor is het zaak de motor in de takel te hangen en de motorsteunen los te halen.

 

Demontage motorblok:

Nadat de motor uit de auto was gehaald en de versnellingsbak verwijderd was werd meteen de koppeling geinspecteerd en gezien de eigenaar graag nog jaren probleemloos wilde verder rijden is gezien de slijtage besloten deze meteen te vervangen gezien die niet heel lang meer mee kon en gezien er ook wat beschadigingen op zaten was dit de meest verstandige keuze.
Daarna is de motor op in de steun geplaatst om het blok verder te demonteren.

Bij dit blok was duidelijk te zien dat sommige cilinders een betere verbranding hadden dan andere, globaal zag het blok er niet slecht uit, de kop was nog in nette staat, alleen door het olie verbuik en een slechte verbranding in sommige cilinders was er wel een duidelijke aanslag te vinden in het onderblok zoals op de onderstaande foto te zien is.

Een reden van de slechte verbanding was de staat van de bougies, zoals op de foto te zien is waren deze duidelijk aan vervanging toe.

 

Opbouw motorblok:


Ook voor deze corolla weer een mooi nieuw blok dat door Toyota is gereviseerd met en voorzien van allemaal nieuwe onderdelen.

Nadat alles is nagekeken en gecontroleerd op specificaties werd het blok weer in elkaar gezet, enige onderdeel dat vervangen moest worden was de kettingspanner maar dit was omdat deze tijdens het schoonmaken beschadigd raakte.

Nadat alles weer op het blok zat, kon deze weer gekoppeld worden aan de versnellingsbak.

Maar niet voordat de nieuwe koppeling is geplaatst, dus wat vergelijkings foto's van de oude en nieuwe koppeling.
De oude was nog niet helemaal op en kon nog wel een paar km mee, maar gezien deze wel wat lichte beschadigingen had, en we nu toch bezig waren was de keuze genomen er nu meteen een nieuwe in te doen.
De nieuwe koppeling is net zoals het blok een rebuild of wel revisie koppeling van Toyota, dit houd in dat sommige onderdelen hergebruikt en gereviseerd zijn met nieuwe delen om zo weer een nieuwe perfecte koppeling te vormen, en dat voor een hele schappelijke prijs.

OUD:

Nieuw:

Nadat de bak en motor weer samen waren ging het geheel weer terug de auto in.

 

Extra werkzaamheden:

Nadat alles gemonteerd was en de vloeistoffen waren bij gevuld en we een testrit hebben gedaan, heeft de auto bij de Toyota dealer een APK gekregen en had alleen een nieuwe ruitenwisser nodig om weer een jaar probleemloos rond te kunnen rijden.

 

Eindresultaat:

Totaal aan materialen die gebruikt zijn:

Standaard revisie:
- Toyota 3ZZ-FE onderblok
- Toyota aangepaste peilstok
- Toyota complete pakkingset
- Toyota 10W40 motorolie
- Toyota Red koelvloeistof
- Toyota oliefilter
- 75W90 Transmissieolie
Extra onderdelen:
- Multiriem
- 4 bougies
- Koppelingset
- ruitenwisserbladen voorzijde (APK punt)

 

< Back